Global İlişkiler Forumu (GİF) tarafından hazırlanan “Katılım Müzakerelerinin 20. Yılında Türkiye–Avrupa Birliği İlişkilerini Yeniden Canlandırmak: Yeni Bir Yol Haritası” başlıklı raporun tanıtımı kapsamında, 17–20 Mart 2025 tarihleri arasında Brüksel’de bir dizi üst düzey temas gerçekleştirildi.
GİF İcra Komitesi Başkanı Büyükelçi (E) Selim Yenel başkanlığındaki GİF heyetinin gerçekleştirdiği söz konusu temaslara, rapora katkı sunan Büyükelçi (E) Selim Kuneralp, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Akgül-Açıkmeşe, TEPAV AB Çalışmaları Merkezi Direktörü Nilgün Arısan-Eralp ile GİF Program Direktörü Fulya Kocukoğlu katıldı.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi (EEAS), Avrupa Parlamentosu, Brüksel merkezli düşünce kuruluşları ve medya temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşmelerde, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu ve geleceğine dair kapsamlı istişarelerde bulunuldu. Bu bağlamda, EEAS barış, güvenlik ve savunmadan sorumlu Başkan Yardımcısı Büyükelçi Charles Fries, EEAS ekonomik ve küresel meselelerden sorumlu Başkan Yardımcısı Simon Mordue ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor ile gerçekleştirilen görüşmeler öne çıkan temaslar arasında yer aldı.
18 Mart 2025 tarihinde ise, GİF ve Center for European Policy Studies (CEPS) iş birliğinde Brüksel’de düzenlenen ve yaklaşık yetmiş kişinin katılım sağladığı panelde, söz konusu rapor kamuoyu ile paylaşılmıştır. Panelde yapılan sunumlarda, Türkiye–AB ilişkilerinin sadece güvenlik ve savunma politikalarıyla sınırlı kalmaması gerektiği; Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, vize serbestisi, hukuk devleti ve temel haklar gibi alanlarda da ilerleme kaydedilmesinin zaruri olduğu vurgulandı.
Ayrıca TÜSİAD Brüksel Temsilciliği ev sahipliğinde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Türkiye ve AB arasındaki savunma sanayii iş birlikleri ve Türkiye’nin stratejik konumu çerçevesinde iş dünyasının Türkiye’nin AB’ye üyeliği hususundaki değerlendirmeleri ele alınmıştır.
Brüksel’de gerçekleştirilen tüm görüşmelerde, GİF tarafından hazırlanan rapor, içeriği itibarıyla dengeli, zamanlaması açısından ise isabetli bulunmuş; Türkiye–AB ilişkilerinde diyalog ve karşılıklı anlayışın artırılması yönündeki çabalara sivil toplum düzeyinde katkı sunulmasının kıymetli olduğu ifade edilmiştir.
Global İlişkiler Forumu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin çok boyutlu bir perspektif çerçevesinde ele alınması gerektiğine inanmaktadır. Bu doğrultuda, kamu diplomasisi ve çok taraflı temaslara dayanan çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.
Bu ziyaret kapsamında ayrıca, GİF heyeti, Avrupa Koleji (Brugge) ve SciencesPo Paris’te yüksek lisans eğitimlerine devam eden GİF Young Fellows programı mezunlarıyla da bir araya gelmiştir.