“Belirsizlikler İçinde Ortak Bir Geleceğe Doğru” ana temasıyla İstanbul’da düzenlenen uluslararası konferansa siyaset, akademi, iş dünyası, medya, sivil toplum ve uluslararası kuruluş temsilcisi 200’ü aşkın konuk katıldı. Açılış konuşmasını eski Yunanistan Başbakanı George Papandreou’nun yaptığı toplantının oturumlarında konuşan panelistler arasında, İspanya ve Sırbistan’ın Dışişleri Eski Bakanları Ana Palacio ve Vuk Jeremić de yer aldılar.
Global İlişkiler Zirvesi 2024
14 Ekim 2024
“Belirsizlikler İçinde Ortak Bir Geleceğe Doğru” başlıklı Küresel İlişkiler 2024 – GRS2024” Zirvesi, Feshane Artistanbul’da düzenlendi. 15. Kuruluş yılınını kutlayan Global İlişkiler Forumu’nun (GİF) organizasyonu ile üç ana oturumda ondört panelistin konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı, uluslararası politika ve diplomasiyi takip eden 200’ü aşkın konuk izledi. Ana konuşmacı olarak eski Yunanistan Başbakanı George Papandreu’nun yer aldığı programın uluslararası panelistleri arasında, İspanya ve Sırbistan’ın eski Dışişleri Bakanları Vuk Jeremić ile Ana Palacio, eski NATO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Jamie Shea ve Dünya Bankası’nın Kıdemli Danışmanı Dr. Somik V. Lall de yer aldılar.
Bu yılki ana teması “Belirsizlikler İçinde Ortak Bir Geleceğe Doğru” olan etkinliğin açılış konuşmalarını, GİF İcra Kurulu Başkanı Büyükelçi (E) Selim Yenel ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay yaptı. Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu ise, etkinliğin ana konuşmacısı oldu. Ekonomi, Güvenlik ve Kurumlar üzerine üç panelde onbeş uzman konuşmacının yer aldığı tartışmaları, uluslararası ilişkiler, diplomasi, iş dünyası, uluslararası kurum ve kuruluş temsilcileri ile, medya, sivil toplum, akademi ve gençlerin oluşturduğu 200’ü aşkın konuk takip etti.
Riskler ve Berlirsizliklerle Dolu bir Dünyada: Ekonomi, Güvenlik ve Kurumlar panellerin tartışma konuları oldu.
Günümüz dünyasının en önemli siyasal, ekonomik, sistemsel ve kurumsal zorluklarının tartışıldığı etkinlikte konuşmacılar, bugün karşı karşıya olduğumuz büyük riskler karşısında insanlığın ve kurumlarının nasıl hareket edebileceğini, belirsizlikler ve çatışmalarla dolu uluslararası ortamın, nasıl barış, istikrar, refah ve gelişmeye odaklanabileceğini ele aldı.
Toplantının ana konuşmacısı George Papandreu, günümüzün uluslararası sistemi ve siyasetinin, bugünün sorunlarına cevap vermekte zorlandığı eleştirisi dile getirirken, dünya ekonomisinin işleyişine, eşitsizliklere ve üretilen refahın paylaşımına dair tespitlerde bulundu. Bugün karşı karşıya olduğumuz risklerin, küresel ve toplumsal bir güvensizlik ortamı yarattığını vurgulayan Papandreu, artan yaşam maliyetleri, sağlık, eğitim ve barınma gibi temel kamu hizmetleri alanında yaşanan eksikliklerin, bunların yanı sıra, iklim krizi ve yapay zeka gibi varoluşsal tehditlerin bu güvensizliği besleyerek büyüttüğünü ifade etti. Tüm bu sorunların çözümünün ancak dünya uluslarının ve siyasetin, işbirliği ve dayanışmasıyla giderilebileceğini belirtti.
Moderatörlüğünü Açıl Sezer’in yaptığı “Ekonomik Kalkınma: Küresel Gerçekler ve Zorluklar” başlıklı ilk panelin konukları, Şikago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Dünya Bankası Gurubu Kıdemli Danışmanı ve Kalkınma Politikası Direktörü Dr. Somik V. Lall ve GİF Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Bayazıt oldu. Konuşmacılar bu panelde “Bir yandan bugünün dünyasında var olan ekonomik güçlükler, kırılganlıklar ve riskleri bertaraf ederek, gelecekte ekonomik büyümeyi nasıl sağlarız, ekonomik kalkınma alanında uzun zamandır izlenen yolu yeniden düşünmeli miyiz?” sorularının cevabını aradı.
Moderatörlüğünü GİF Üyesi Prof. Dr. İlter Turan’ın yaptığı “Eski ve Yeni Çatışmalarla Yüzleşmek: Uluslararası Kurumlar Yeniden Etkili Olabilir mi?” başlıklı günün ikinci panelinde, Güney Afrika Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Dr. Fonteh Akum, UNHCR Türkiye Temsilci Yardımcısı Daniela Carmela Cicchella, eski Sırbistan Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Vuk Jeremić ve Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Genel Müdürü, Büyükelçi Burak Özügergin yer aldılar. Konuşmacılar panelde bugünün dünyasında uluslarararası kurum ve kuruluşların insanlığın sorunlarına cevap üretemediği tespitinden yola çıkarak, kurumların ve sistemin neden ve nasıl reforme edilmeleri gerektiğini ele alırken, gelecekte yaşanacak krizleri önlemenin mümkün olup olamayacağını tartıştı.
Moderatörlüğünü GİF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Türkmen’in yaptığı “NATO ve Avrupa Birliği (AB) Genişlemesi Güvenliği sağlayacak mı?” başlıklı günün son panelinin katılımcıları, GİF üyesi ve eski NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi (E) Tacan İldem, eski İspanya Dışişleri Bakanı Ana Palacio ve Avrupa Politika Merkezi (EPC) Kıdemli Danışmanı, eski NATO Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Jamie Shea oldu. Bu panelde konuşmacılar AB ve NATO genişleme süreçlerinin üyeler, kıta Avrupası ve komşuları için güvenlik üretip üretmediği, Avrupa güvenlik mimarisinin yeniden şekillenmesinin, hem Avrupa hem de komşu coğrafyalar için sürdürülebilir güvenlik sağlayıp sağlayamayacağını sorguladı.